Tukikohdat

Lahden Purjehdusseuralla on kolme tukikohtaa: kotisatama Myllysaari Vesijärvellä, Hökän saaret Kuhmoisten edustalla ja Ykskoivun pohjoislaguuni Kelvene-saaren eteläpuolella.

Kotisatama Myllysaari, Vesijärvi

Seuran omistama saari Jalkarannassa on myös kaupunkilaisten virkistäytymisalue. Saareen pääsee jalkaisin siltoja pitkin.

Seura osti saaren vuonna 1910 ja samana vuonna saareen valmistui lahtelaisen arkkitehdin Uuno Alangon suunnittelema puujugendia edustava paviljonki. Nimensä Myllysaari on saanut 1800-luvun lopulla rakennetusta tuulimyllystä.

Touko-syyskuussa saaressa on seuran juniori-, kilpailu- ja Sailing Center toimintaa sekä kesäravintola Bar & Restaurant Kommodori. Saaresta on mahdollisuus vuokrata venepaikkoja.


Seuran tukikohdat Päijänteellä

Lahden purjehdusseuralla on Päijänteellä kaksi tukikohtaa: Hökän saaret Kuhmoisten edustalla ja Ykskoivun pohjoislaguuni Kelvenen eteläpuolella.

Ykskoivun ja Hökän tukikohtiin ovat tervetulleita kaikki Lahden purjehdusseuran jäsenet. Lisäksi Ykskoivu toivottaa tervetulleeksi kaikki muiden vene-, purjehdus- ja järvipelastusseurojen lipun alla purjehtivat katsastetut alukset. Tutustu tukikohtien pelisääntöihin.

Satamamaksu on Hökässä ja Ykskoivussa 20 €. LPS:n jäsen voi vierailla tukikohdissa rajattomasti koko kauden 250 € tukikohtamaksulla. Katso tukikohtamaksujen periaatteet.

Tervetuloa Ykskoivuun!                                                                                           61°19,3’ P, 25°27,0’ I

Ykskoivun tukikohta toivottaa tervetulleeksi kaikkien järjestäytyneiden seurojen veneilijät. Laguuniin on turvallista tulla, sillä se on keskeltä syvä, vain sisääntuloaukon rannat ovat kiviset.

Seura on vuokrannut Ykskoivun pohjoislaguunia vuodesta 1930 alkaen. Vuosien varrella tukikohtaa on kehitetty monella tavalla. Laguunissa on rannan suuntainen pitkä laituri poijuineen sekä kaksi lyhyempää laituria. Grillikatos kutsuu ruoanlaittajia ja illanviettäjiä ja vastikään remontoitu Lassen maja tarjoaa suojaa ja ruoanlaittomahdollisuuksia. Sauna lämpiää joka ilta ja saunan takaa löytyy tiskialtaat, tiskivettä voi lämmittää pesuhuoneen padassa. Polttopuita ja kirves löytyy puuvarastosta (vanha sauna) ja Lassen majan takaa – huolehditaan yhdessä siitä, että puita riittää kaikille saunojille ja grillailijoille. Hiekkarannan puolella on uimaranta lentopalloverkkoineen, keinu ja hyvät telttailumahdollisuudet. Käymälöitä on useita: laguunin itärannan harjanteella 2, länsirannalla 1 sekä grillikatokselta ylös lähtevän polun päässä 1. Alueelta löytyy myös pieni frisbeegolf-rata.

Pohjoislaguunin lisäksi saaressa riittää seikkailtavaa. Metsässä on runsaasti polkuja, hienoja suppia ja saaren ympäri kiertää noin 3 km pitkä polku, joka on suosittu lenkkipolku. Sienestäjät eivät tietenkään paljasta omia aarrepaikkojaan, mutta monen on nähty palaavan metsästä hymy korvissa ja kori täynnä. Suurin osa saaresta kuuluu Päijänteen kansallispuistoon, joten liikuthan luontoa kunnioittaen. Saaren länsirannalla on yksityinen mökkitontti.

Saari-isäntänä toimii Mikko Ryymin, joka ottaa mielellään vastaan ideoita ja tekeviä käsiä tukikohdan kehittämiseksi. Mikon terveiset kaikille kävijöille: ”Ole kuin kotonasi! – Nauti olostasi ja jätä paikat sellaiseen kuntoon, että on mukava tulla takaisin!”

Tapaamisiin Ykskoivussa!

Hökän saaret kutsuvat                                                                                             61°31,2’ P, 25°16,3’ I

Hökän saariryhmä Kuhmoisten edustalla on kuulunut LPS:lle pian jo 30 vuoden ajan. Tukikohta on pieni ja saarten kasvillisuus herkkää, joten Hökkä on rauhoitettu vain LPS:n jäsenten käyttöön. Pohjoisen saaren länsiosa kuuluu yksityiselle omistajalle, mutta muuten saarissa voi liikkua vapaasti. Hökkään tullessa on varottava suuaukon kiveä. Kivi pyritään pitämään merkittynä myös poijulla. Kiven ohittamisen jälkeen rantautuminen on helppoa, sillä Hökästä löytyy laiturit poijuineen – kiinnittyä voi kaikille kolmelle sillalle ja laiturille.

Hökän tukikohdasta löytyy mahtavat puitteet kesän viettoon: eteläisestä saaresta tilava grillikatos veden äärellä ja pohjoissaaresta Päijänteen paras -kilpailussa erinomaisesti pärjäävä sauna. Saunarakennuksesta löytyy takkahuone, joka tarjoaa suojaa illanistujille. Halkoja saa tehdä molempien välittömässä läheisyydessä. Käymälöitä on neljä: kaksi eteläisessä ja kaksi pohjoisessa saaressa. Hökässä on tiettävästi Päijänteen vanhin kesähuvila, jota parhaillaan kunnostetaan. Huvilan kattoremontin jälkeen tarkoitus on remontoida sinne oleskelu- ja majoitustilaa.

Saari-isäntänä toimii Matti Laaksonen, joka toivoo kaikkien rentoutuvan ja nauttivan olostaan Hökässä.


Huolto ja jätteet

Tukikohtien vessojen huoltotoimista (ei tyhjennys) vastaa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-palvelu. Tukikohdissa ei ole jätekeräystä, vaan jokaisen veneilijän on vietävä mennessään kaikki tuomansa jätteet.

Lisätietoja antaa tukikohtien isännät, Hökkä: Matti Laaksonen, puh. 0500 933 190 ja Ykskoivu: Mikko Ryymin puh. 044 589 5954

Tukikohdat kartalla